menu
logo
Muziekschool Muziekopmaat
 

Nieuwe opleiding voor jong én oud

Geplaatst op 02 september 2005
Nieuwe opleiding voor jong én oud Al jaren geeft Leon van Mook muziekles. Aan de Lindenberg, bij het Muziekfiliaal en in Druten en Wijchen. Nu vindt hij de tijd rijp om voor zichzelf te beginnen. Met een nieuwe muziekschool in Nijmegen.

Door onze verslaggever - De Gelderlander

Hij begint bescheiden aan de Patrijsstraat 39 in de Nijmeegse wijk Wolfskuil. Leon van Mook geeft oriëntatiecursussen muziek aan kinderen, maar ook volwassenen.

Eerst oriënteren en dan een keuze maken voor het bespelen van een muziekinstrument. Dat is volgens VanMook nog steeds de beste manier om iets met muziek te beginnen. Dat geldt niet alleen voor kinderen vanaf een jaar of zes, zeven, maar ook voor ouderen. Want vaak krijgt hij te horen dat ouderen best wel eens iets aan muziek hadden willen doen, maar nooit de gelegenheid hebben gegrepen.

De kinderoriëntatiecursus is bestemd voor kinderen tussen de zeven en negen jaar. Die kunnen vanaf woensdagmiddag 7 september en donderdagmiddag 8 september aan de slag. Deze cursus duurt een heel jaar.

"De kinderen leren eerst kennismaken met de verschillende muziekdisciplines", zegt hij. "Ze hoeven niet zelf over een muziekinstrument te beschikken, want dat is hier allemaal aanwezig. Ze mogen op bijvoorbeeld een drumstel spelen, een keyboard, basgitaar, melodica, (soort mondharmonica met toetsen), saxonett (blokfluit met het mondstuk van een saxofoon) en metallofoon (slaginstrument van metaal)."

De kinderen leren eerst op een eenvoudige manier liedjes spelen en elkaar te begeleiden en samen te spelen. Daarbij wordt uiteraard aandacht geschonken aan het leren luisteren.
"Vanaf november moeten de jonge cursisten een blokfluit hebben aangeschaft, want daarmee kunnen ze thuis gaan oefenen", legt Leon van Mook uit.

De oriëntatiecursus is van belang voor de verdere muzikale ontwikkeling van het kind, vindt Van Mook. Een stevige basis maakt het gemakkelijker om uiteindelijk een instrument te kiezen. Voor instrumentale lessen is nog geen plaats. Daarmee hoopt Leon van Mook pas in de loop van dit schooljaar te kunnen beginnen.

Volwassenen kunnen ook een oriëntatiecursus volgen. Die bestaat uit vijftien lessen van een uur en worden op woensdagavond gehouden. Ook voor deze cursus geldt dat de deelnemers niet over een eigen instrument hoeven te beschikken. Er wordt eerste geoefend met het instrumentarium van de school. "Dat voorkomt in het begin het sjouwen met instrumenten”, verduidelijkt hij.

Deze cursus biedt volwassenen de kans een instrument te leren bespelen voordat er eentje aangeschaft hoeft te worden. Na deze basis is het ook mogelijk om een vervolgcursus oriëntatie te volgen.

Muziekopmaat richt zich niet alleen om instrumentale cursussen. Er is ook de mogelijkheid om te zingen. Er is een zanggroep voor volwassenen die willen beginnen met zingen.

"Vaak hebben ze schroom om zich bij een koor aan te melden", vertelt Leon van Mook." Daar moet je soms al over enige zangervaring beschikken. Bij deze cursus hoeft dat absoluut niet. Ik begin ook met kinderkoor voor kinderen tussen de zeven en twaalf jaar. En een kinderband voor jeugdige cursissten die al een jaar of twee ervaring hebben met het bespelen van een muziekinstrument."

De muziekschool Muziekopmaat begint op dinsdag 6 september met de eerste lessen. Belangstellenden kunnen zich opgeven bij Leon van Mook telefoon 024-­377 96 58

Leon van Mook initiatiefnemer van de nieuwe opleiding Muziekopmaat. Binnenkort beginnen de lessen voor kinderen én hun ouders.

Foto: Gerard Verschooten.

Terug naar het nieuwsoverzicht