menu
logo
Muziekschool Muziekopmaat
 

Muziek om leven te verrijken

Geplaatst op 01 februari 2012
Door onze verslaggever - De Gelderlander

Taal, rekenen en muziek: dat zouden de vaste vakken moeten zijn die een leerling op de basisschool krijgt. Die stellige overtuiging van muziekdocent Leon van Mook bracht hem met zijn muziekschool Muziekopmaat waar hij nu is. Hij begon zeven jaar geleden met een zelfstandig muziekschooltje in de wijk. Als eenpitter.

Inmiddels geeft hij nog steeds muzieklessen aan jonge kinderen, bereidt volwassenen voor op het grotere muziek- en koorwerk en biedt hij ruimte aan verschillende bands van volwassenen die weer de muziek wilden oppakken. Maar hij heeft ook nog eens zes andere muziekleraren die bij hem in zijn pas vernieuwde en uitgebouwde muziekschool aan de Patrijsstraat in Nijmegen lesgeven. Met zo’n keur aan muziekdocenten kunnen leerlingen voor alle instrumenten terecht bij Muziekopmaat. Van Mook: "Het mooie is dat ik nu leerlingen niet meer hoef door te verwijzen naar een andere plek als ze de basisopleiding bij mij hebben gedaan. Voor piano, bas, drums, percussie, gitaar en noem maar op welk instrument biedt Muziekopmaat aansluiting. Dat is ook voor ouders prettig. We krijgen bij Muziekopmaat veel kinderen uit de buurt die zelf met de fiets komen. Die weten de weg. Andere leerlingen die door hun ouders worden gebracht, kunnen ook blijven komen. Er ontstaat een band. Veel ouders vinden het prettig dat hun leerlingen in een huiselijke sfeerles krijgen en niet bij een groot instituut. We doen het wat persoonlijker."

Na een ingrijpende verbouwing beschikt de muziekschool over een puike zelfstandige ruimte. Helemaal geïsoleerd, zodat de buurt niet hoeft mee te genieten. Leon van Mook: "Maar de buurt vindt het juist leuk dat we hier zitten. We horen er helemaal bij." Van Mook heeft zijn eigen opvat-ting over muziekonderwijs. Voorop staat het beleven van plezier aan muziek, vindt hij. "Daar begint het mee. Je laat leerlingen merken dat ze zelf muziek kunnen maken. Dat kan heel eenvoudig beginnen. Geef kinderen de kans om dat aan te boren." Van Mook leeft van en voor de muziek. "Ik heb geen werk maar werking. Dat wat ik doe veroorzaakt iets. Dat is mooi." Zelf werkt hij ook bij de muziekschool met groepjes leerlingen. Als vakleerkracht muziek is hij nog verbonden aan basisschool De Triangel in Beuningen. Van Mook: "Dat is een mooi voorbeeld van een school die van meet af aan ervoor heeft gekozen om muziek als standaardvak neer te zetten. Niet als iets wat je er ook bij moet doen."

Muziekopmaat zwemt als school tegen de stroom in. Geen klachten over teruglopende leerlingenaantallen. Die blijven komen. Uit Nijmegen. Maar ook uit Beuningen, Horssen, Groesbeek en de wijde regio. "De eerste 4 jaar maakten we reclame maar dat gaat nu vanzelf."

Foto: Bert Beelen.

Terug naar het nieuwsoverzicht