menu
logo
Muziekschool Muziekopmaat
 

Beuningse 20-jarige zet theaterstichting op

Geplaatst op 27 september 2010
Door onze verslaggever - De Gelderlander

Nicole Plaizier (20) lag in 2006 twee weken in het UMC St Radbout. De theatervoorstelling die ze daar zag inspireerde haar tot het oprichten van Sprankel.
 

Leeft voor de muziek

Ze speelt saxofoon en doet de voorklas van het conservatorium in Tilburg. De 20-jarige Nicole Plaizier uit Beuningen leeft voor de muziek. Haar hart ligt bij het theater. De combinatie van muziek, toneel, zang en dans en dat liefst in een zelf gemaakte productie is haar ideaal. En de ultime wensdroom is het maken van een toneelvoorstelling met al die onderdelen voor kinderen in het ziekenhuis die wel een opkikkertje kunnen gebruiken.
Met het oprichten van de theater-stichting Sprankel gaat die wens in vervulling komen.
Samen met Emy Martens uit Maasbommel, Shelly van Haalen uit Arnhem en Nil Schubert uit Nijmegen heeft zij een begin gemaakt met het maken van een voorstelling die volgend jaar in het Raboud-kinderziekenhuis te zien is. Exclusief voor de zieke kinderen.

Waarom? Nicole? "De naam van onze theatergroep zegt het al. We willen met onze voorstelling weer een sprankel in de ogen van het zieke kind krijgen. We hebben bij eerdere voorstelling gemerkt dat dat gebeurt." Nicole weet het ook uit persoonlijke ervaring. "In 2006 heb ik zelf twee weken in het ziekenhuis gelegen. In die periode kwam er een theatergroep in het ziekenhuis. Dat was zo fijn." Die ervaring bracht haar op het idee een theatervoorstelling te maken. "Dat hebben we gedaan met hulp van regisseur Theo Soontiens. Toen Theo ermee stopte, heb ik de regie overgenomen." Ook afgelopen mei verzorgde zij al een voorstelling in het ziekenhuis. Een stuk gespeeld in het ziekenhuis. De voorbereiding voor het stuk gebeurde in de mei-vakantie.

Nicole wil de theatervoorstelling nu een vaste basis geven met de stichting. "We pakken het voortaan anders aan. We hebben nu zeven kinderen die gaan spelen en vijf begeleiders. We gaan het hele jaar voorbereiden en niet meer een paar dagen in de meivakantie."
Samen met Emy schrijft Nicole het script van een nieuw stuk.
"Shelly zorgt voor de dans, Emy geeft theaterles en muziek, Nil zorgt voor de zang." Om de club compleet te maken klopte Nicole aan bij haar vroegere muziekdocent Leon van Mook. Hij gaf haar les op de Triangel in Beuningen en vergrootte haar enthousiasme voor muziek.
Leon van Mook: "Nicole is zo enthousiast. Het maken van muziektheater voor zieke kinderen is een idee dat ik altijd in mijn achterhoofd had. Ik wilde daarom graag meewerken."
Van Mook geeft muiziekonderwijs op scholen en thuis met Muziek-op- Maat. Voortaan komt Sprankel elke tweede zondag bijeen in Beuningen om serieus te oefenen. Nieuwe liedjes instuderen, toneel, dans, zang.
Nicole: "Ik gun de kinderen die meedoen de lol die ik zelf ervaar met theater. Het gaat ook bij de spelers om die sprankel."
 

Sprankel helpen

Op 18 december laat Sprankel al een voorproefje horen in de Juliana-passage in Beuningen. Wie Sprankel wil helpen kan mailen met stichtingsprankel@live.nl

Terug naar het nieuwsoverzicht